Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Περί κωδίκων



Ερώτηση:
Μια οποιαδήποτε γλώσσα (κώδικας), δύναται να εκφέρει οποιοδήποτε περιεχόμενο (λόγος?)

Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Υπάρχουν κώδικες που εκφέρουν ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο που είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως τέτοιο και υπάρχουν κώδικες των οποίων το περιεχόμενο διαφοροποιείται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει κώδικας :
Υπάρχουν πολλοί κώδικες: ο γλωσσικός, ο νοηματικός, ο χρωματικός, ο μουσικός, των συμβόλων, των σημάτων μόρς ή καπνού, ο κώδικας της τεχνολογίας και του ιντερνετ, ο ενδυματολογικός , ο κώδικας επικοινωνίας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ο κώδικας των μαθηματικών, της χημείας, της φυσικής, της βιολογίας, της πληροφορικής, της ζωγραφικής, της μουσικής, ο κώδικας των γκράφιτι, ακόμη και οι κώδικες που επινοούν και χρησιμοποιούν έστω και περιορισμένα και παροδικά οι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα κάποια σήματα που χρησιμοποιεί μια παρέα νέων που θέλει να επικοινωνεί χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε οι γύρω τους.

Ένας γλωσσικός κώδικας που μεταφέρει το περιεχόμενο της ιατρικής έχει συγκεκριμένη γλώσσα που χρησιμοποιεί και ορολογία. Ένας πίνακας που μεταφέρει ένα έντονο και ταραγμένο περιεχόμενο χρησιμοποιεί χρώματα, γραμμές, φωτισμό, υλικά που μεταφέρουν κατάλληλα αυτό το περιεχόμενο. Και αυτό, όπως θα δούμε παρακάτω είναι σχετικό γιατί:
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όσοι μεταφράζουν το περιεχόμενο αυτό να έχουν κοινή αποδοχή του κώδικα που το εκφέρει ως τέτοιο.

Το πώς θα μεταφραστεί το περιεχόμενο εξαρτάται από κοινωνικό-πολιτισμικούς παράγοντες, κουλτούρες και παραδόσεις.

Ο
Basil Bernstein παρατήρησε ότι άτομα της εργατικής τάξης δεν σκόραραν υψηλά σε μαθήματα φιλολογικού περιεχομένου ενώ σκόραραν καλύτερα σε άλλα, όπως τα μαθηματικά. Παρατήρησε λοιπόν μια σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής τάξης και του τρόπου που χρησιμοποιούν την γλώσσα. Επειδή η επικοινωνία τους περιοριζόταν σε κλειστές ερωτήσεις και απαντήσεις δεν άφηνε περιθώρια για επεξηγήσεις, ανοιχτές απαντήσεις και έτσι καλλιέργεια και ανάπτυξη του λόγου τους.

Οπότε προκύπτουν 3 θέματα:
1। Υπάρχουν κώδικες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να εκφέρουν ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο (πχ η νεκροκεφαλή στα φάρμακα που σημαίνει δηλητήριο).


2। Υπάρχουν κώδικες που μπορούν να εκφέρουν διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με τον πολιτισμό που μεταφράζει το περιεχόμενο. Ο ενδυματολογικός κώδικας για παράδειγμα. Στη Δύση η έκφραση «black tie” δεν σημαίνει να φοράει κάποιος μαύρη γραβάτα αλλά το επίσημο ένδυμα. Στην Κίνα χρησιμοποιούν το κόκκινο στα προσκλητήρια των γάμων και στις κηδείες φοράνε λευκό κάτι που είναι αντίθετο με την κουλτούρα της Δύσης.

3. Υπάρχουν κώδικες που έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και δυναμική.

Εν τέλει το πώς θα αντιληφθούμε έναν κώδικα εξαρτάται από το περιεχόμενο και το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενο βάση της κοινωνικό-πολιτισμικής μας κουλτούρας । Οι άνθρωποι των σπηλαίων είχαν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας μέσα από τα σχέδια στις σπηλιές τα οποία συμβόλιζαν τον τρόπο ζωής τους।




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου